TYT ve AYT’de Türkçe ve edebiyattan toplam 64 soru geliyor. (40+24)
ÖSYM’nin bu branşlarda sorduğu çoğu soru muhakeme (akıl yürütme), yorumlama, okuduğunu doğru anlama üzerine kurulu. Bu 64 sorunun 35-40’ı bu şekilde. Geri kalan sorular edebiyat bilgisi (edebi sanatlar, terimler, dönemler, topluluklar, akımlar, sanatçılar, eserler…) dil bilgisi, ses bilgisi, anlatım bozuklukları, yazım kuralları ve noktama işaretlerinden oluşuyor.
Ezbercilik eleştirilir ama ezber yönü iyi olmayan bir hukukçu ya da doktor olamayacağı baştan hesaba katılmadan bu eleştiri yapılır.
Konuya matematik açısından da bakarsak trigonometrinin karşı bölü komşu formülünü ezberlemesi öğrenciye ne kazandıracaksa veya permütasyon, logaritma, integral formüllerini bilmesi onda hangi ufukları açacaksa edebiyat bilgilerini öğrenmesi de TM ve sözel öğrencilerinde benzer bir gelişim sağlayacaktır. İleri düzey matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji bilgilerini öğrenme ve soru çözebilme yeteneğine sahip olan bir öğrenci yarın mezun olduğunda iyi bir iş insanı olur. Bugün soru çözen yarın sorun çözer.
Aynı şekilde edebiyat ve sanat dünyasının önemli eserlerini bugün hafızasında tutabilme becerisine sahip olan bir çocuğun yarın hukuk kurallarını aklında tutabileceği umulur.
Bir de sadece eser yazar isimleri sorulmuyor. Eserlerin içerikleri de soruluyor. Öğrenci kitap okumaya sevk ediliyor. Özellikle yakın dönem Türk edebiyatının eserleri olay örgüsüne varıncaya kadar sınavda karşımıza çıkabiliyor.
Öğrencinin okuduğunu doğru anlama yetisi yanında, bilgiyi öğrenme ve akılda tutabilme becerisi ölçülüyor aslında. Bu vesileyle genel kültürlerine de bir katkı sağlanmaya çalışılıyor.