single-image

TEMEL KİŞİLİK ÖZELLİKLERİMİZİ BELİRLEYEN ANNE BABA TUTUMLARI

Çocuklarımızı kendi düşüncelerimizle, doğrularımızla yetiştirerek, onları camdan bir kafes içinde özgürlüğü olmadan, kendi düşüncelerini belirtemeyen bireyler olarak topluma kazandırmış oluyoruz.  Montaigne’in dediği gibi “Çocuğa kendiliğinden bir şey yapma özgürlüğü vermemekle onu korkak bir köle yapıyoruz.”

Peki güven verici bir ortamda büyüyen çocukların toplumda yeri nasıl olur?

Anne baba tutumları yazı dizime hoşgörülü, güven verici, demokratik, tutarsız, reddedici anne baba tutumları ile devam etmek istiyorum.

Hoşgörülü, Güven Verici, Demokratik Anne Baba Tutumu

Anne ve baba tutumları içinde en sağlıklı olan tutumdur. Ebeveynler olarak her çocuğun kendine özgü bir gelişimi olduğunu bilip, ona uygun davranmaktadırlar. Çocuğa koşulsuz saygı ve sevgi gösterirler. Sabırlı ve duyarlı bir şekilde çocuklarını dinlerler, aile içinde verilecek olan kararlarda çocuklarının görüşlerini alırlar. Onların düşüncelerini belirtmesine ve paylaşmasına saygı duyup onları yüreklendirirler.

Ebeveynlerin arasındaki iletişim ve davranışlar birbiri ile tutarlı, kararlıdır. Ebeveynler çocuklarına sorumluluk verip, gerekli durumlarda onlara destek olurlar. Çocuğun kendini ifade etmesini ve özdenetim kazanmasını sağlayacak ortamlar sunarlar. Bu tutumla büyüyen çocuklar sorumluluklarını bilen, yaratıcı, bağımsız, özgüvenli, uyumlu, iş birliği yapabilen, sosyal, yardımsever, arkadaş canlısı, empati kurabilen bireyler olarak toplumda yer alırlar.

Tutarsız Anne Baba Tutumu

Bu tutumda ebeveynler genellikle aşırı hoşgörülü davranış ve otoriter tutum arasında gidip gelirler. Anne ve babanın birbirlerini çocuğun önünde eleştirmeleri, küçük düşürmeleri, biri çocuğu azarlarken diğerinin hemen müdahale ederek çocuğu korumaya çalışması çocuğa zarar verici davranışlar kazandırır.

Bu tutumla yetişen çocuklar yaşadıkları toplumda onaylanan davranışlar ve onaylanmayan davranışların ne olduğunu anlamamaktadır ve toplumda sorun yaşamaktadır. Bu sorun, bir davranışı anne onaylarken aynı davranışı babanın onaylamaması gibi durumlardan kaynaklanmaktadır.

Bu tutumu benimseyen ailelerin çocuklarında karar vermekte zorlanma, insanlarla güven sorunu yaşama, neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilememe, kural tanımama, saygı duymama, dengesizlik, kararsızlık, tutarsızlık, aşırı isyankâr olma ya da her davranışa boyun eğme gibi özelliklerin geliştiği görülebilir.

Reddedici Anne Baba Tutumu

Bu tutumdaki ebeveynler, çocuğa sevgi, merhamet, sıcaklık ve şefkat göstermez. Genellikle çocukların yaptıkları hiç beğenilmez ve sürekli eleştirilir. Çocuğun iyi ve olumlu yönlerine odaklanmazlar; daha çok çocuğun kötü ve olumsuz yönleri üzerinde dururlar. Anne ve baba çocuğa sevgisini göstermemekte, çocuğunu anlamamakta ve onu kurallarla, soğuk davranışlarla ve emirlerle yönetmeye çalışmaktadır. Çocuk, güven duygusunu oluşturacak ortamdan her zaman yoksun kalmıştır. En yakınları dahi kendisiyle ilgilenmemiştir. İleriki dönemlerde inatçılık, hırçınlık, uyumsuzluk, depresyon ve intihar eğilimleri görülebilir. Kendi dışındaki insanlarla yeterli iletişimi kuramadığı için saldırganlığını kendisine yöneltmektedir. Bu çocuklar şiddetli ve aşırı bastırılmış duygular nedeniyle dengesiz bir kişilik sergilemektedirler.

Reddedici tutumun farklı sebepleri olabilmektedir. Evlilik dışı çocuk, istenmeyen bebek gibi durumlar buna örnektir. Anne ve babanın kendini hazır hissetmemesi, çocukta ruhsal ya da bedensel bir engelin olması da bu durumda etkili olabilmektedir.

Khaled Hosseini’nin, Uçurtma Avcısı kitabında da dediği gibi “Çocuklar boyama kitabı değildir, onları en sevdiğiniz renge boyamazsınız.”

Çocuklarınızı önemseyin. Bırakın onlar dünyayı istediği renge boyasınlar.

Devam edecek…

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Diğer Yazılar

Zetyazilim Zetyazılım Tarafından Hazırlanmıştır.