single-image

LGS HAZIRLIK ÇALIŞMALARI: MATEMATİK

LGS hazırlık sürecinde öğrencilerin merak ettiği soruları Matematik Zümre Başkanı Uzman Öğretmen Emre Okumuş’a sorduk.

  • LGS’de başarılı olmak için önceki yıllardan bilinmesi gereken matematik konuları hangileridir?

Nitelikli liselere yerleşme hedefinde en belirleyici ders matematiktir. Matematik için erken yaşlarda akıl yürütme ve farklı düşünme yöntemleri geliştirmek için ilkokulda, 5 ve 6. sınıflarda akıl-zeka oyunları, drama vb. etkinliklere zaman ayırmalıyız. Zihinden işlem yapma kabiliyetimizi arttırmalıyız. Ayrıca kitap okuma alışkanlığı kazanmak zorundayız.

Yeni nesil sorular dediğimiz sorularla tanışmayı 8. sınıfa bırakmadan daha önceki sınıflarda yapmalıyız. İşlem önceliği, üslü sayılar, ondalık sayılar, çarpanlar katlar, cebirsel ifadeler, denklemler, oran orantı, üçgenler, çokgenler, çember, daire, geometrik cisimler konularını 8. sınıfa gelmeden önce en geç yaz tatilinde gözden geçirmeli ve eksiklerimizi kapatmalıyız. Ayrıca 8. sınıf müfredatına ait olan çarpanlar katlar (EBOB EKOK), üslü sayılar ve kareköklü sayılar konularından en az ikisini yaz tatilinde videolar izleyerek, seviyemize uygun kitaplardan ilerleyerek çalışmalıyız.

  • LGS’de soru gelmesi ihtimali yüksek olan matematik konuları nelerdir?

Geometrik cisimler konusu senenin sonuna doğru işlendiği için LGS’de daha çok prizmalar ve piramit açılımı düzeyinde soruldu diyebiliriz. Koni ve silindir kısmından henüz soru gelmedi. En yoğun konu dağılımı doğrusal denklemler, cebirsel ifadeler, köklü sayılar ve üslü sayılarda oluşmaktadır. Daha önceden de belirttiğim gibi çarpanlar katlar, üslü sayılar ve köklü sayılar konularını yaz tatilinde bitirirsek soruların yaklaşık dörtte birlik kısmını erkenden halletmiş oluruz.

  • LGS’de matematik testinde hiç yanlışı olmayan bir öğrenci nasıl çalışıyor?

Hedefi Galatasaray Lisesi gibi bir okul olan, doksan soruda doksan veya doksan nete yakın bir sonuç almak isteyen öğrenci mümkün mertebe konuları erken zamanda bitirmelidir. Bizi ders çalışmaktan uzak tutan unsurları kenara atmalıyız. Oyun, telefon, gezme vb. etkinlikleri kendimize ara ara ödül olarak vermeliyiz. Mayıs başı itibariyle konuları bitirip sürekli denemelerle kendimizi test etmeliyiz.

Kullanılan yardımcı kaynaklar seviyeye uygun zorlukta seçilmelidir. Tamamen yeni nesil soru içeren kaynaklardan başlamak konunun özünü anlamakta zorlanmaya sebep olur. Tamamen klasik eski tarz sorulardan başlamak ise yeni nesil sorulara adapte olma sürecini olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden İlk kullanılan kaynak eski tarz sorulardan başlayan, kademeli olarak yeni nesil dediğimiz sorulara geçiş yapan kaynaklardan seçilmelidir. Daha sonra kaynakların zorluğunu kontrollü olarak arttırmak gerekir.

Muhakkak soru çözerken süre tutmalıyız. Önce soruları ortalama 2 dakikada çözerken kendimizi geliştirerek süreyi 1 – 1,5 dk seviyelerine çekmeliyiz. Artık çoğu kaynağın video çözümleri bulunmaktadır. Bizleri başarıya götürecek unsur ‘‘Hazır çözümlü videosu var, izleyeyim.’’ demek olmamalıdır. Bunun yerine soruya, dinlenme aramızdan sonra tekrar bakmalıyız. Kendi çözüm stratejimizdeki hatayı yapmamalı, yeni strateji geliştirmeliyiz. Zihnimizi hazıra alıştırmadan farklı düşünme yöntemleri oluşturmalıyız.

Kendimize program yapmalı ve bu programa sadık kalmalıyız. Konu konu röntgenimizi çekmeliyiz. Örneğin; “Kareköklü sayılar konusundaki yaklaşık değer sorularında zorlanıyorum.” gibi konu konu kendimizi değerlendirmeliyiz. Eksik olan yanlarımızı ve soru tarzlarımızı belirleyip onlar üzerine nokta atışı gitmeliyiz. Çözemediğimiz soruları muhakkak biriktirmeli ve belirli periyotlarla tekrar çözmeye çalışmalıyız. Sınava son 1 ay kala komple bir yeni soru bankası çözmek yerine kendi çözemediğimiz sorularla oluşturacağımız “Benim Çözemediğim Sorular Soru Bankası”nı çözmek daha verimli olacaktır.

Sınava yaklaştığımız son haftalarda biyolojik hazırlık olması için denemelerimizi gerçek saatlerinde yapmalıyız. Her gün deneme sınavı çözmek, deneme bitiminde eksik soru tarzları tespit edilip, onlar üzerine tekrarlar yapmak yararlı olacaktır.

  • LGS’ye hazırlanan bir öğrenci günde kaç matematik sorusu çözmelidir?

Bireysel farklılıklardan dolayı net bir sayı vermek doğru olmaz. Bir konuyu öğrenip artık soru çözümüne geçtiğimizde eğer 60 soru çözeceksek 30 tanesini klasik tarz dediğimiz sorulardan, 20 tanesini klasikten yeni nesle geçiş sorularından, 10 tanesini yeni nesil sorulardan çözmeliyiz. Konu iyice anlaşıldıktan sonra ise artık tamamen yeni nesil sorulara geçmeliyiz. Bu aşamada 60 soru çözmek yerine 40 veya 30 yeni nesil soru çözmek yeterli olacaktır.

Süre muhakkak tutmalıyız. İlk başlarda soruları çözme süremiz uzun gelecektir. Pes etmeden devam etmeliyiz. Kendimizi bir sporcu olarak düşünürsek, tatil dönüşü sporcularda bir kondisyon sorunu olur. Süreçle beraber idmanlarını ve çalışmalarını sabırla ve disiplinle yaparlarsa müsabakaların başladığı ilk haftalar tam verimli olamasalar da zamanla performansları artacak ve istenilen seviyeye gelecektir. Ancak çok çalışmak mı, disiplinli çalışmak mı sorusunu da iyi analiz etmeliyiz. Yine sporculardan örnek verirsek, aşırı yüklenmek sporcularda sakatlıklara sebep olabiliyor. Benzer durum dersler için de geçerli. Aşırı stresli, dağınık ve kendimizi aşırı yorarak çalışmak bizlere fayda sağlamayacaktır. Düzenli ve sistemli çalışmak bize en büyük katkıyı verecektir. Kaynaklarda ve denemelerde sorular hakkıyla çözülmelidir. ‘‘Şıklarda en yakın sonuç bu, o zaman bunu işaretleyeyim.’’ olmaz. Sonuç bulunmalıdır. Deneme sınavlarında bir şekilde atarak soruyu doğru bulduysak bile, sınavdan sonra bu soruya mutlaka geri dönüp bakmalıyız. Ayrıca çıkmış sorular ve yayınlanan örnek soruları muhakkak çözülmeliyiz.

  • Yeni nesil matematik sorusu nedir? Bu sorularla nasıl başa çıkılır?

Yeni nesil soru denilen sorular aslında ezberci, kalıpçı, kısa soruların tarihe karıştığı sorular demektir.  Amaç, bir soruda birden fazla meziyeti öğrenciye kullandırmaktır. Mesela bir soru içerisinde birden fazla konu sorabilirsiniz. Soru içerisinde öğrencinin okuma, anlama, ilişkilendirme ve bunun gibi birçok beceriyi taşıyıp taşımadığına bakabilirsiniz. Sorular güncel hayat kurgusuyla verilen, grafik ve şekil okumayı ön plana çıkaran, görsel hafıza dediğimiz daha çok prizma, piramit gibi şekilleri canlandırma, bir metni okuma, onu anlama ve bilgiyi orada kullanmayı amaçlayan tarzlarda hazırlanır. Küçük yaşlardan itibaren okumayı bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Evde, otobüste, araçta, tatilde hayatımızın önemli bir bölümünde kitaplara yer vermeliyiz. Hocam ben sınav öğrencisiyim okuyamam dememeli, okula gidip gelirken serviste, araçta, otobüste, boş anımızda muhakkak kitap okumalıyız.

Öğrencilerime yaptığım ve faydalı olduğunu düşündüğüm bir uygulama vardı. Gerek kitap okurken gerekse boş zamanında film izlerken belirli bir yerinde durup oradan sonrasını öğrencinin kendisinin kurgulamasını, bunu özet olarak not almasını, daha sonra kitaba veya filme devam edip ne kadar uyum yakalayıp yakalamadığını tespit etmesini isterdim. Okuma, anlama ve analiz etme becerilerini yükseltmek için yaptığım bu çalışma çok verimli olmuştu.

Yeni nesil sorularda en çok yaşanan sorun, soruyu soluksuz okuyup anlamayıp sonra soruyu tekrar ve tekrar okumaktır. Bu bizlere çok fazla süre kaybettirir. Şekilli sorularda önce şekli okuyarak başlamalıyız. Şekilde verilen matematiksel kurguyu sorunun yanında bulunan boşluğa veya şekil üzerine not almalıyız. Genelde şeklin üzerindeki metin, şeklin kurgusunu verir.  Şekli inceledikten sonra üst metni bir kere okumalıyız. Bu metinde varsa matematiksel işlemler şekilde yazılmalıdır. Daha sonra şeklin alt metni bağlaçlara, noktalama işaretlerine kadar sırayla okunur varsa matematiksel işlemler hemen boşlukta yapılır. En son koyu renkli kısım okunarak soru tamamlanır. Yeni nesil soru çözerken işlemlerimizin düzenli ve anlaşılır olması bir diğer husustur. ‘’Hangisi olabilir?’’ tarzında sorularda şıklardan gitmek de iyi bir taktiktir.

  • LGS matematik testinde “Şu tarzda soru çıkıyor.” dediğiniz kalıplaşmış sorular nelerdir?

Geçmiş yıllarda gerek çıkmış gerekse de yayınlanmış örnek sorulara baktığımızda, üslü sayılarla çözümleme, bilimsel gösterim ve sıralama tarzı soruların çıktığını söyleyebiliriz.  Bilhassa kareköklü sayılarda yaklaşık değer bulma en önem verilen sorular arasındadır. Veri analizinde daire grafiği okuma, üçgenlerde Pisagor Bağıntısı soruları neredeyse her sene sorulan sorular arasındadır.

Uzun yıllardır yaptığı gözlemler ve sınava hazırlık tecrübesi ile öğrencilerimize verdiği önemli tavsiyeler için Emre Okumuş’a teşekkür ederiz.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Diğer Yazılar

Zetyazilim Zetyazılım Tarafından Hazırlanmıştır.