single-image

LGS HAZIRLIK ÇALIŞMALARI: İNGİLİZCE

LGS hazırlık sürecinde öğrencilerin merak ettiği soruları İngilizce Öğretmeni ve Soru Bankası Yazarı Kadir Atabek’e sorduk.

  • LGS’de başarılı olmak için önceki yıllardan bilinmesi gereken İngilizce konuları hangileridir?

5, 6 ve 7. sınıflarda okuma, yazma, dinleme ve konuşma üzerine odaklanılan İngilizce eğitimi, LGS sınavına hazırlık sürecinde yerini ağırlıklı olarak kelime çalışmalarına bırakmaktadır. Önceki yıllarda öğrenilen ‘‘Tenses, Suggestions, Time Expressions, Likes and Dislikes, Stating Personal Opinions, Comparative and Superlative, Prefer – Would Rather’’ konuları, 8. sınıfta öğrencilere yardımcı olacaktır. LGS sürecine başlamadan bu ortak konuları ve 8.sınıf müfredatına ait kelimeleri çalışmak öğrencilere büyük avantaj sağlayacaktır.

  • LGS’de soru gelmesi ihtimali yüksek olan İngilizce konuları nelerdir?

LGS’de sıklıkla sorulan kişisel fikir ve beğeni ifade eden sorular, sıfatların kullanımı, verilen grafik ve tabloları doğru okuma üzerine sorular, öğrencilerin farklı kaynaklardan benzer yapıda sık soru çözerek başarılı olabilecekleri konular ve soru tipleridir. Bunların yanı sıra her üniteye ait kelimeler eksiksiz bilinmelidir.

  • LGS’de İngilizce testinde hiç yanlışı olmayan bir öğrenci nasıl çalışıyor?

Yüksek hedefleri olan ve hata yapmamaya odaklı bir öğrenci, öncelikle temel dilbilgisi konularında eksiği olmadığından emin olur. Buna ek olarak kelime bilgisi konusunda işi şansa bırakmaz ve öncelikle yaz tatili sürecinde kelime listelerini gözden geçirerek aşinalık kazanır. Bu şekilde okul başladığında ve üniteler içerisinde kelimeleri gördüğünde, kelimelerin anlamlarını ve cümle içerisinde kullanımlarını daha hızlı bir şekilde kavrayabilirler. Soruyu çözmek için gerekli bilgiyi daha hızlı görebilmek amacıyla farklı zorluk seviyelerindeki kitaplar, dengeli bir sıra ile çözülmelidir. Kaynak seçerken, ünitelere ait temel bilgileri kolay bir şekilde aktaran, aynı zamanda detaylı ve seçici soruların yer aldığı ve en önemlisi yeni nesil soruları barındıran kaynaklar tercih edilmelidir. Önemle vurguladığımız kelime çalışmaları için öğrencinin odasında sık sık güncellediği bir kelime ağacı olması çok faydalı olacaktır. Kontrast renklerle kelimeleri, anlamlarını, varsa eş ve zıt anlamlılarını küçük kâğıtlara yazarak odalarının bir bölümünü istedikleri şekilde bir tasarımla renklendirip, aynı zamanda sorumlu oldukları kelimelere göz aşinalığı da kazanabilirler. Kelime çalışmaları tamamen hafızaya dayalı olduğundan belirli bir alanda gerçekleştirilmesi zorunlu değildir. Farklı alanlarda tekrar yapmak masa başı çalışmalarına kıyasla daha da etkili olacaktır. Kelime çalışmaları esnasında sıklıkla unutulan veya karıştırılan kelimeleri renkli kalemlerle işaretleyerek onlar için ayrı bir çalışma yapmak da faydalı olacaktır. Sınava yaklaşılan süreçte de hem denemeleri hem de test çalışmalarını evde süre tutarak çözmek ve ünite ünite değil de tüm ünitelerden karışık olarak yapılan kelime çalışmaları etkili olmaktadır.

  • LGS’ye hazırlanan bir öğrenci günde kaç İngilizce sorusu çözmelidir?

Öğrenciler diğer branş derslerinden de sorumlu oldukları için İngilizce günlük soru sayısına son zamanlardaki deneme ve test çözümü sonuçlarını baz alarak karar verebilirler. Tekrar sürecine girene kadar ünite bitirdikçe ellerindeki kaynaklardan aynı üniteyi çözerek, ünite kelimelerini farklı soru tarzları ile görmüş olacaklardır. İleriki süreçte ise tüm konuları kapsayan denemeler faydalı olmaktadır.

  • Yeni nesil İngilizce sorusu nedir? Bu sorularla nasıl başa çıkılır?

Yeni nesil sorular öğrencinin hem okuduğu paragrafı anlama ve içinden soru için gerekli bilgiyi çıkarabilme hem de görsel, tablo, grafik okuma becerilerini ölçen sorulardır. Aynı zamanda cümlelere uyum sağlayacak kelimeleri bulabilme becerisini ölçen sorular da yeni nesil sorular kapsamındadır. Paragraf soruları için Türkçe veya İngilizce kitap okuma alışkanlığı öğrencilere yardımcı olacaktır. Grafik ve tablo sorularında, grafik ve soru arasında hızlı bir bağlantı kurma çabası yerine, önce kendi notlarını çıkarması, gerekirse soru yanına kısaca yazması ve sonra şıklarla çıkarımlarını eşleştirmesi öğrencinin başarı oranını arttıracaktır.

  • LGS İngilizce testinde ‘‘Şu tarzda soru çıkıyor.’’ dediğiniz kalıplaşmış sorular nelerdir?

Geçmiş yıllara ait sınavlara ve son sınava da baktığımızda görsele uygun kelime sorusu çıkması kuvvetle muhtemel soru tarzlarındandır.  Bir tablo halinde birkaç kişiye ait bilgilerin yer aldığı ve bu bilgilere göre doğru şıkkı bulmaya yönelik sorulara da sıkça rastlanmaktadır. Grafik içerisinde verilen yüzdelere göre kıyaslama veya oran soruları da sınavlarda yer almaktadır. Paragraf okuma ve anlama sorularının da her yıl sorulduğunu söylemek mümkündür.

Uzun yıllardır yaptığı gözlemler ve sınava hazırlık tecrübesi ile öğrencilerimize verdiği önemli tavsiyeler için Kadir Atabek’e teşekkür ederiz.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Diğer Yazılar

Zetyazilim Zetyazılım Tarafından Hazırlanmıştır.