(Bilgiler, ÖSYM’nin resmî web sitesinden ve 2021 YKS Kılavuzu’ndan derlenmiştir.)
YKS oturumları nelerdir?
1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT): Tüm adaylar için zorunludur. TYT’de Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır.
2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT): Katılım isteğe bağlıdır. AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır.
3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT): Katılım isteğe bağlıdır. YDT’de Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça testleri yer almaktadır. Sınavda adaya, başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.
YKS ne zaman yapılacak ve testlerin süresi ne olacak?
TYT: 26 Haziran 2021 Cumartesi, 135 dakika
AYT: 27 Haziran 2021 Pazar, 180 dakika
YDT: 27 Haziran 2021 Pazar, 120 dakika
YKS’deki testlerin soru sayıları nedir?
Hangi puan türü için hangi testleri çözmeliyim?
SAYISAL PUAN TÜRÜ: TYT + AYT (Matematik Testi, Fen Bilimleri Testi)
EŞİT AĞIRLIK PUAN TÜRÜ: TYT + AYT (Matematik Testi, Türk Dili ve Edebiyatı Testi, Sosyal Bilimler-1 Testi)
SÖZEL PUAN TÜRÜ: TYT + AYT (Türk Dili ve Edebiyatı Testi, Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi)
DİL PUAN TÜRÜ: TYT + YDT (Yabancı Dil Testi)
YKS’ye girerken yanımda hangi belgeleri götürmem gerekir?
1) İlgili oturuma ait Sınava Giriş Belgesi,
2) Nüfus cüzdanı veya fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı (T.C. kimlik kartı edinme sürecinde İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen ve yeni kimlik kartları teslim alınıncaya kadar geçerli olan “Geçici Kimlik Belgesi” geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilir.)
Sınava girişte fotoğrafsız kimlik belgesi kesinlikle kabul edilmemektedir. Bu nedenle nüfus cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartında fotoğrafı olmayan adayların fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartını edinmeleri gerekmektedir.
Sınav binasına en geç saat kaçta girebilirim?
Adaylar, sınavın sabah oturumlarında saat 10.00’dan sonra; öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30’dan sonra sınav binalarına, sınavın cevaplama süresi başladıktan sonra sınav salonlarına alınmayacaklardır.
Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın giriş kapısında sınav saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları gerekmektedir.
Sınava giriş belgemi nasıl alabilirim?
T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden alabilirsiniz. Sınava giriş belgesi, hiçbir yolla ve şekilde adayların adreslerine gönderilmez.
Sınava gireceğim binayı, sınav gününden önce gidip görmem gerekir mi?
Adayın sınava gireceği binayı, adres bilgisini teyit etmek maksadıyla sınav gününden önce gidip görmesi tavsiye edilmektedir.
Sınava gireceğim binada eşyamı emanet edebilir miyim?
Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmaz. Bu sebeple adaylar, kılavuzda belirtilen yasaklı maddeleri sınav binalarına getirmemelidir. Adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş, peçete ve antibakteriyel mendil ÖSYM tarafından verilir.
Adaylar, sınava üzerinde etiket bulunmayan şeffaf pet şişe içinde su getirebilirler.
Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati ÖSYM tarafından sağlanır. Adayların sınava saatle girmelerine izin verilmez. Bu şekilde sınava giren adayın sınavı geçersiz sayılır.
Sınav başladıktan sonra salondan çıkabilir miyim?
Salonda sınav evrakı dağıtıldıktan sonra adayların;
TYT’de sınav süresinin ilk 100 dakikası ve son 15 dakikası,
AYT’de sınav süresinin ilk 135 dakikası ve son 15 dakikası,
YDT’de sınav süresinin ilk 90 dakikası ve son 15 dakikası
sınav salonunu (kısa süreli, tuvalet ihtiyacı bile olsa) terk etmeleri yasaktır. Her ne sebeple olursa olsun, çıkılması yasak olan saatte salondan çıkan aday kesinlikle tekrar salona alınmaz.
YKS’de baraj puanı nedir?
TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT’de 150 ve üzeri puan almak gerekmektedir. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili türde 180 ve üzeri puan almak gerekmektedir.
TYT puanının, YKS puan türlerinin (SAY, SÖZ, EA, DİL) hesaplanmasındaki katkısı hangi oranda olacaktır?
TYT puanının YKS puan türlerine katkısı % 40’dır.
OBP (Ortaöğretim Başarı Puanı) nasıl hesaplanmaktadır?
Ortaöğretimde 100 üzerinden alınan diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanı’na (OBP) dönüştürülür. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan adayların diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınır. Böylece 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500 olacaktır.
Yerleştirme puanları hesaplanırken OBP’nin katkısı ne olacaktır?
OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenip yerleştirme puanları hesaplanacaktır.
Kısaca; diploma notu 0,6 ile çarpılarak sınav puanına eklenebilir.
Tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık, eczacılık, diş hekimliği, öğretmenlik programlarına yerleştirme için başarı sıralamaları nedir?
*11 Şubat’ta YÖK Genel Kurulunda alınan kararla hukuk bölümü en düşük başarı sıralaması 100 bin olarak revize edilmiştir.
Özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına hangi puan türü ile başvurulabilir?
Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına TYT puanı ile başvurulabilir.
Özel durumundan dolayı sınavda avantajlı öğrenciler var mı?
Okul birincileri ile TÜBİTAK yarışmalarında, spor yarışmalarında, çeşitli sanat dallarında ulusal veya uluslararası başarı göstermiş adayların çeşitli avantajları vardır. Ayrıntılara kılavuzdan ulaşabilirsiniz.
Sınav sonuçlarını nasıl öğreneceğiz?
Adaylara sınav sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden 4 Ağustos 2021 tarihi itibariyle öğrenecekler ve ÖSYM’nin bildirdiği tarih aralığında bölüm tercihlerini yapacaklardır.