single-image

EĞİTİM GURBETTE OLUR!

Maddi imkânların üst düzeyde olduğu alanlarda otoban, galeri, fabrika, terminal… vs gibi yerleri kolaylıkla inşa edersin. Ama orada mektep açamazsın, açsan içini derin manada dolduramazsın, doldursan da kolu boşa çevirirsin. Niye mi? Çünkü eğitim gurbette olur!

Şimdi bunu biraz sesli düşünelim. Gurbetten maksadımız ne? Gurbet; konfordan uzakta, imkânların daha zor olduğu, anne ve babanın değil ustaların, öğreticilerin, öğretmenlerin sözünün geçtiği bir yer. Buraya şımarmak için değil şaşırmak ve yoldan çıkmak için geldin. Evet şaşıracaksın ve yoldan çıkacaksın. Çünkü yolun doğrusunu burada bulacaksın. Gözyaşı dökmeden hafız olunmaz derdi büyükler. Etten bedenini demir tavında döveceksin. Döveceksin ki, ileride mühür sana verildiğinde sen demir olup başkalarını dövmeyesin, ezmeyesin. Öyle şekle geleceksin ki, mühür ele geldiğinde kibir yerde olsun. Hâkim, hekim, vekil, şekil değil ‘’adam’’ olacaksın.

Benim okulum olsa şöyle bir tabelam olurdu: TALEBİNE GÖRE TALEBE ALINIR.

Senin ne istediğini bilmem lazım, hedefin için mi buradasın hevesin için mi? Kimileri vardır mektep beğenmez, muallim seçer; kitap beğenmez, müfredat sipariş eder. Getirmiş bana etin en kalitesiz yerini vermiş;  yemeğin en güzelini bekler. Sonra da yemeğe pis der. Hâlbuki ‘’Lokanta çok temiz arkadaş, pis olan senin elindi.’’

Bu vaziyette bir tavır içerisinde devam edersek cahiliye dönemine geri döneriz. Sürekli topa tuttuğumuz eğitim sistemini bir kenara bırakalım artık, çünkü sistemi şahıslar bozuyor.

Siz bütünü görün, biz öğretmenler parçaları yerine koymayı biliriz…

2 Yorumlar
  1. Mücahit 2 yıl ago
    Reply

    Tamamen katıldığım bir düşünce.
    Şapkadan Tavşan çıkarmak tabiri caiz ise sihirbazların gerçek olmayan bir gösterisi.
    Aslında o şapkada Tavşan hiç olmadı.
    Yüce Allah ilmi isteyene, parayı istediğime veririm diyor.Önce ilmi istemesi için gayret göstermeli,akabinde ilmin hangi bölümüne merakı varsa ona yöneltmeliyiz.Bu her hangi bir alan olabilir.Günümüz şartları, günümüz şartları diye diye bilinç altına tamamen soktuğumuz bu algı neticesinde yaşam, eğitim, öğretim vs her ne kadar da zorlaştırılsa biz müslümanlar gün gelecek özümüze döneceğiz inşallah.Zeytin yemeyen bir çocuğa tamam sevmiyor yemesin deyip, kimyayı istemeyen bir çocuğun kafasına vura vura öğreneceksin demek o zeytin ağacını gördüğünde kesmek isteyecek bir hal alır diye düşünüyorum.
    Yazınız için teşekkür eder, öğretmenler gününüzü kutlar, sağlıklı huzurlu günler dilerim.

  2. Nilufer 2 yıl ago
    Reply

    Süper özetlemişsiniz👍🏻

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Diğer Yazılar

Zetyazilim Zetyazılım Tarafından Hazırlanmıştır.